Religia si cercetarea


Pacientii cu boli cronice au de castigat de pe urma credintei
 
Persoanele care sunt credincioase sunt mai sanatoase fizic si mental decat cei care nu sunt credinciosi. S-a cautat o explicatie pentru acest fenomen, iar cercetatorii de la Universitatea din Missouri au analizat exact care sunt aspectele si elementele religiei care sunt cele mai benefice si care populatie beneficiaza cel mai mult de ele. Rezultatele arata ca religia (spiritualitatea, credinta) functioneaza ca un mecanism de sustinere psihologic, este un alt mod de a face fata bolilor cronice care diminueaza efectele negative ale afectiunii.
Pacienti de ambele sexe pot beneficia de efectele pozitive ale credintei, in mod deosebit cei care cauta in mod activ ajutor, care se adreseaza celorlalti credinciosi si care se bazeaza pe ceilalti, functia de socializare avand un rol foarte mare in starea de bine. Totusi s-a constatat o diferenta intre sexe: in cazul femeilor, sanatatea mentala este asociata cu experiente spirituale zilnice, ritualuri de iertare si de sustinere in cazul bolii, iar la barbati credinta/experienta religioasa a fost exprimata prin sustinerea congregatiei, prin ajutorul perceput din partea acesteia, fiind deci mai mult o experienta sociala. 

Citeste tot articolul aiciCredinciosii isi fac mai putine griji
 
Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca persoanele care cred intr-un Dumnezeu bun si ocrotitor au tendinta de a fi mai tolerante cu ceilalti si de a-si face mai putine griji datorita incertitudinilor din viata lor, comparativ cu cei care cred intr-un Dumnezeu indiferent sau care ii pedepseste. Cercetarea a avut in vedere 2 grupuri – crestini si evrei – si a pus in evidenta un element care trebuie integrat in psihoterapie si in consiliere, care adesea este ignorat de profesionisti. Daca o persoana se simte protejata de o forta externa atotputernica, acesta resursa trebuie integrata si folosita in psihoterapie.  Avand in vedere aceste rezultate pot fi intelese mai bine si atitudinile extremiste si intolerante ale anumitor persoane si ajuta la integrarea in terapie a unei strategii de modificare a acestei perceptii prin sublinierea beneficiilor unei atitudini relaxate, reducerea stresului zilnic, prin folosirea sistemului de credinte al individului in terapie, de unde ar deriva si o sanatatea fizica si mentala superioara.
Autorii cercetarii au subliniat ca acesta cercetare nu trateaza o problema religioasa ci o problema de sanatate, care ar putea aduce intr-un mod foarte simplu beneficii pe viitor. 

Citeste tot articolul aici. 


Ti-au placut articolele? Citeste mai multe aici. 
Lavinia Albescu


Google Psiholog Clinician, Psihoterapeut
Cabinet: Str.Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Nr. 15, Timisoara
Schedule Appointment

Start your new path in life and be the change today!

CLICK HERE